vasutak

VILLANY MOZDONYOK

 

• HASZNÁLATBAN:

    • V43

    • V46

    • V63

    • V1047

• RÉGIEK:

    • V40

    • V41 ÉS V42

    • V55

    • V60

 

 

DÍZEL MOZDONYOK

• HASZNÁLATBAN:

   • M28/ A21

   • M31/A23

   • M32/A28

   • M40

   • M41

   • M42

   • M43

   • M44/A25

   • M61

 

• RÉGIEK

   • M21

   • M38/A24

   • M49

   • M63

 

 

MENETREND
 

honnan:

hova:
mikor:

JELZŐK

 

•  Alak bejárati- fedező- és térközjelzők

•  Fény biztosított bejárati- kijárati- és fedezőjelző

•  Nem biztosított fény bejárati- kijárati- és előjelző.

•  Jelzőárbócok

•  Sorompó- Útátjárójelzők

•  Tolatásjelzők

•  Váltójelzők

•  Figyelmeztető jelek

•  Villamos vontatásra vonatkozó jelzők

•  Egyéb jelzők

 

 

 

LINKEK/KÖZLEKEDÉS

 

BENI104 / NOHAB-os /  OLDALA

ISTVÁN AUTÓS OLDALA

BRIEN69 AUTÓS OLDALA

ROLAND OLDALA

LADA-BMW-TUNING KICSIJOEL

BP. TÖMEGKÖZLEKEDÉSI OLDAL

KRISZTIÁN BKV OLDALA

TÓTH ÁDÁM BP.-i TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL FOGLALKOZÓ OLDALA

 

 AJÁNLAT

KISÁLLATOK OLDALA /nagyon jó!!!/

GŐTE VILÁG

KBSC / Kazincbarcikai sportklub/

LOGOSTUDIO

WEB DESING

TIMI és ANDI SEGÍT

 

 

 

 

SZAVAZZ AZ OLDALRA

 

Szavazz rám a Banner TOP 2004-en

Reklámozza Ingyen Weboldalát ! Banner TOP 2004 - http://www.bannertop.tk

vilmari.mondozoo.com

B

 

s6.gladiatus.hu/game/c.php

 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

MESE:

 

Tersánszky J. Jenõ

 

A nagyralátó mozdonyka

 

Volt egyszer egy kis mozdony. Hogy hol? Nem küldelek én benneteket érte az Óperencián keresztül, hanem megmondom pontosan. Először is ott volt ez a kis mozdony a szülőhelyén, a gyárban, aztán onnan elvitték egy kis vicinális vonat kosijait húzni. Tudjátok, mi az a vicinális vagy helyiérdekű vonat, ugyebár? Olyan apróbb jármű, ami nem fut Párizstól Budapestig, hanem Csügösdrõl, Bagosdra. Hát a mi kis mozdonyunk is így került Csügösd község újon épült vasútállomására, hogy megtegye az első útját. Sejtitek, hogy ez nem kis ünnepséggel jár. Ott van az egész lakosság messze környékről, és nagy áldomást csapnak az örömére. Az első útra holmi szegény embernek bilétet sem adnak a vonatra, csupa előkelőség ül a kupékban, és az indulásra sem egy közönséges vasúti kalauz fütyölget, hanem a főispán úr ad jelt.

 

 

 

Nahát, ez történt a mi kis mozdonyunkkal is. Odaakasztották vadonatújan, fényeskedve a vagonok élére, pukkadásig jóllakatták szénnel, gőzzel, hogy akkorákat az egész megye népsége sem bírt volna tüsszögni, ha mind náthába esik, mint a kis mozdonyunk. De még ez semmi. Hanem hogy úgy meg volt rakva virágkoszorúkkal, hogy alig látszott ki a dugattyúja hegye, és mikor elindult, hát a sokaság éljent ordított, és a rezesbanda rázendített.
Mindezt némileg nevetségére mondom. Mert hát, kérlek alássan benneteket, a
tapasztalatlan ifjúság bizony magától is olyan, még ha egy kis mozdonyban pöfög is, hogy azt hiszi, szûk lesz majd az õ nagy tetteinek az egész világ.
Hát, még akit így megbódít a nagy tisztességadás az elsõ lépéseikor, mint a mi kis mozdonyunkat.
Nem csodálhatni hát, ha olyan büszkeség és elbizakodás duzzasztotta, hogy azt gondolta, na, most meg nem áll szaladtában a szárazon a vízig. Sõt tán hajónak sem lesz kutya, hogy azt is átvállalja.
Persze, sajnos ehelyett Csügösdtõl Bagosdig is hét bakterháznál húzták meg a fékét, és Bagosdról bizony visszafordították Csügösdre.
Hát ez egy kis csalódás volt a mozdonykának már az elsõ útján, de reménykedett, hogy majd csak messzebb is eresztik világot járni.
Persze ebbõl semmi sem lett. Sõt ami következett sorsául, az bizony még az elsõ kirándulására sem hasonlított. Nem tülekedett aztán már a kocsijai felé csupa úri népség, hanem szegény emberekkel vegyes ügyes-bajos utasok. És a kosztját is egyre szûkebben mérték ki. Az iramát is meglassították. Végül már olyan kehes lett, hogy az emberek leszállhattak róla a kalapjukért, ha lefújta a szél a fejükrõl, és lépésben beérték újra.
Hozzá aztán a legnagyobb nyomorúsága az lett, hogy az életét is megunta, hogy mindig csak Csügösdtól Bagosdig, Bagosdtól Csügösdig, Csügösdtõl Bagosdig, Bagosdtól Csügösdig, Csügösdtõl Bagosdig ...(nanana, már én is unom mondani !) baktatott szegény kis nagyravágyó, nagyralátó mozdonyka..
Lassanként így kopott le róla az új máz is, amivel a gyárban kisuvikszolták. Megöregedett, és olyan reménye vesztett, kedvetlen jószág lett belőle, mint egy botorkáló koldus.
Édes istenem! De hát semmi vigaszt ne találjunk ki a számára? No, várjatok hát!Egyszer, évek múlva, mikor már nagyon gyatrán bírta teljesíteni a kötelességét a kis mozdony Bagosdtól Csügösdig, és a forgalom ehhez még meg is növekedett, hát egy nap egy fiatal, új mozdonyt rendeltek oda a vicinális vonathoz a gyárból, kisegítésül melléje. No, pont mintha saját magát látta volna a kis mozdony. Ez az új, ifjú társa is úgy tele volt hittel, buzgalommal, gőggel, és az első útján ennek is volt valami csődület és a homlokán pár virág, ha szerényebben is. Na, bátyám, most meg nem állok hetedhét állomásig -mondta a mi kis öreg mozdonyunknak, és akkorát prüszkölt, hogy három úri dáma, aki mellette állt éppen, azóta is haragszik rá a lefröcskölt ruhájáért. Hiába beszélt neki a maga keserű csalódásáról a kis öreg mozdony. Végre is csak azt érte el, hogy ifjú társa irigységgel vádolta meg. Hiszen melyik ifjú lélek hajt a bölcs önmérséklet tanácsaira? És talán igaza is van. A remény, az ábrándjaink a legnagyobb boldogságunk. Elég az hozzá, hogy a mi kis öreg mozdonyunk egyszerre csak elnevette magát kérkedő ifjú társán. Nem kárörömből, mert sokkal jobb szíve volt, hanem mert eszébe jutott az a szép idő, amikor õ maga is így büszkélkedett, és aztán mi lett belőle! Hanem ez a kacaj mégis olyan volt, akárcsak valami új festékkel kenték volna be a lelke fakó szomorúságát. És attól fogva a kis öreg mozdony mégis vigasztalódott hátralevő napjaira, ifjú
társán látva, hogy másnak sincs jobb sorsa, sőt neki még több is jutott a dicsőségből.
De én továbbmegyek ennél is. Ugyanis én beszéltem már igazi nagy mozdonyokkal is, akik Párizstól Budapestig száguldanak, és bizony kisült, hogy azok sincsenek megelégedve a sorsukkal. Panaszkodtak, hogy ha nagyban is, azért éppúgy ki van mérve az útjuk, és unatkoznak és kopnak és vénülnek.
Persze, hiszen mindenki csalódik az életben, aki
túlságosan nagyralátó. De hát, akinek jó a szíve, az ifjúság boldog heve múltán megtalálja az írját bánatának abban, hogy mulat magában az élet furcsa során a hiábavaló zúgolódás és irigykedés helyett, mint a mi kis öreg mozdonyunk
.

 

 

 

MENÜ

 

MINDENT A VASÚTRÓL

BANNERCSERE

BANNERCSERE/Közlekedés/

 FÓRUM 

 

 

 

 

KÉPEIM

 

 VILLANY MOZDONYOK

DÍZEL MOZDONYOK

VASÚTI RAJZOK

 SÍNEK, ÁLLOMÁSOK

Modell vasút

Roncsok

GŐZÖSÖK

 

 

ÉRDEKESÉGEK

 

Mozdony animációk

Gőzös animációk

Egyéb animációk

Mese

Játékok 

Játék 2 

Viccek  

Videók

►Néhány régi menetrend

 és újságcikk 

 

 

PONTOS IDŐ

 

ARCHÍV FELVÉTELEK

 

MOZDONYOK

RÉGI GYÁRI TÁBLÁK

► EGYÉBB

KÖSZÖNTŐ 

 

VENDÉGEIM
Indulás: 2005-02-07
 

A HOLD ÁLLÁSA  

SZÁMLÁLÓ

TRY.HU

VENDÉGKÖNYV

 

Írj a Vendégkönyvembe

CHAT
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre    *****    Egy asztrológiai elemzés,sok segítséget ad,életünk megtervezéséhez,rendeld meg és küldök egy 3 éves éves elõrejelzést is    *****    Szeretne leadni felesleges kilókat? Szeretné méregteleníteni és tisztítani szervezetét?Csatlakozzon a programhoz még ma!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, kezd az évet azzal, hogy belenézel, én segítek értelmezni amit látsz. A saját akaratod dönt!    *****    Regisztrálj még ma és 5.333 Ft kedvezményt kapsz az AMWAY termékeibõl! Januári leárazások! Amway termékek elérhetõ áron!    *****    Sokan elmentek a Paradox Live mellett, pedig könnyen lehet, hogy egy kiváló animét hagytak ki. Olvasd el, miért.    *****    Megõrültek az árak!Hatalmas nagy kedvezményekkel várlak benneteket!AMWAY termékek elérhetõ áron!Regisztrálj még ma!AMWAY